Ilustrační foto - burčák

Ilustrační foto - burčák | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Znojemské vinobraní střídá festival burčáku

  • 0
Obyvatelům Znojemska ještě ani pořádně nedozněl v uších ruch a zpěv provázející Znojemské historické vinobraní a už je čeká další oslava spojená s vínem. Oproti vinobraní bude však o něco komornější a jeho tématem bude hlavně víno nehotové - tedy burčák.

V pořadí již pátý ročník znojemského Burčákfestu startuje v pátek a potrvá do soboty. Uskuteční se v prostorách Louckého kláštera.

Program

pátek
16.00-23.00 skupina Carrie
18.00-24.00
Cimbálka Aleše Smutného

sobota
13.00-17.00 Skupina Carrie
17.00 Koncert Hany a Petra Ulrychových se skupinou Javory
18.00-24.00 Cimbálka Klaret
20.00 Taneční večer se skupinou Walter Bartoš Band

Kromě tisíců litrů burčáku a bohatého kulturního programu nabídne i netradiční podívanou na výrobu takzvaného Šlapaného vína Pálava. To začnou přímo na místě lisovat ženy a dívky šlapáním vlastníma bosýma nohama.

O netradiční atrakci je mezi dívkami velký zájem. "Už dnes máme na šlapání hroznů nahlášena děvčata z celé republiky. Všechna pak budou uvedena na zadní etiketě vína," upozornil šéf Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Ani o ochutnávky vína nebude nouze. V pátek od 18 hodin do půlnoci se ve Štukových sálech kláštera uskuteční veřejná ochutnávka sauvignonů a tramínů. Připraveno bude až třicet vzorků těchto odrůd. "Právě sauvignonům a tramínům se na Znojemsku hodně daří," dodal Vajčner.

I letos připraví kuchaři k jídlu například pečené selátko, rybí speciality či maso na grilu.

Organizátoři čekají několik tisíc návštěvníků. V pátek začíná program ve čtyři odpoledne, v sobotu hodinu po poledni. Až do noci pak k ochutnávkám burčáků zahrají různé skupiny. "Koncerty se budou odehrávat venku, v případě nepřízně počasí v jízdárně," uvedl za pořadatele Petr Irmann.

Vstupné na pátek činí 70 korun, na sobotu 150 korun. Dvoudenní permanentka přijde na 190 korun.

Ještě před branami kláštera budou moci zájemci i bez zaplacení vstupného ochutnat zvěřinové speciality v restauraci Kuželna, která bude veřejnosti volně přístupná.


Témata: burčák