Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zvěřinová sezona je na vrcholu

  10:19aktualizováno  11:37
Svatomartinskou husu vystřídalo na talířích kančí ragú, daňčí medailonky nebo jelení guláš. Sezona zvěřinových hodů je na vrcholu. Restaurace, které nabízejí zvěřinové speciality, jsou proto pod přísnou kontrolou veterinářů a hygieniků. Ti mají dát jedlíkům garanci kvality a zdravotní nezávadnosti zvěřiny.

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Zajistit ji lze právě jen legálním prodejem masa. Pytláctví je podle odborníků hazard.

Než se bažant nebo zajíc promění ve voňavou pečínku, čeká ho série prověrek. "Při uvádění do oběhu vždy nastupuje veterinární kontrola. Znovu se pak dělá v bourárnách a v různých fázích výroby. Maso je pod veterinárním dohledem až do okamžiku, než je na pultě," řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Pod dvojí kontrolou je zvěřina v obchodních řetězcích. Státní zemědělská a potravinářská inspekce dohlíží na balené potraviny. V samotných restauracích pak nastupují hygienici.

Ti si posvítí nejen na kvalitu masa, ale kontrolují i provoz. Specifická pravidla například platí pro restaurace, kam se zvěř dostane ještě v kůži. Pak nesmí chybět zázemí pro stažení z kůže, opracování a rozbourání masa.

Hygienici se zabývají také původem zboží. Prověřují dodací listy a faktury z prodejen a dalších zařízení, která mají povolení k prodeji a zpracování zvěřiny.

"Restauratéři většinou kupují balenou zvěřinu v Makru. Anebo čerstvou přímo ze sběrných středisek jednotlivých lesních závodů.

I tam lze nakoupit maso s veterinární prohlídkou. Takoví prodejci vždy poskytnou doklady o původu masa," vysvětluje Jana Laštovičková z krajské hygienické stanice v Brně.

Pokud je maso nakoupené legální cestou, neměl by být problém jeho původ dokázat. To ovšem neznamená, že na talíři nemůže zákazník dostat i zvěřinu upytlačenou. Zkontrolovat vše je totiž podle hygieničky nemožné.

"Ohlídat všechno maso? To nejde," míní hygienička

"Odhalit upytlačenou zvěř je složité. Nemůžeme každého provozovatele ustavičně hlídat, jestli má zvěřinu koupenou legálně, či ne," konstatuje Laštovičková.

"Pokud má doklady od hromady masa a uprostřed té hromady má upytlačenou zvěř, sotva to poznáme," přiznává. Je to podobné, jako když mají hospodští doklady od vepřového masa a mezi tím svoji zabijačku.

Ovšem gurmáni, kteří si přijdou pochutnat na zvěřinových dobrotách, zpravidla nad voňavým talířem příliš nezkoumají, odkud maso pochází. Podle Laštovičkové je ostatně dnes úroveň gastronomických služeb na podstatně vyšší úrovni než před pár lety. Prohřešky se sice objevují, jsou však spíše ojedinělé.

Spíš než v restauracích hrozí nebezpečí v domácnostech, kam se upytlačené maso dostane. Ať už z černého lovu nebo třeba když si šoféři přivezou srnku sraženou autem. Tak, jako to v dubnu udělali celníci v Horních Věstonicích na Mikulovsku.

Srnka sražená autem se jíst nedá

"Pokud je kus sražený autem, zvěřina je naprosto znehodnocená. I když to vypadá, že se svalovinou nic není, následkem nárazu se vytváří krevní podlitiny a maso je prakticky nepoživatelné," vysvětlil tehdy Martin Sedliský, který má na odboru životního prostředí mikulovské radnice na starosti myslivost.

Podle veterinářů navíc u takových "úlovků" nelze vyloučit riziko nákazy. U vysoké zvěře prakticky nehrozí. Jiná je ale situace u divočáků, u nichž by člověk mohl doplatit na přítomnost svalovce.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Voliči Pirátů a SPD se rozhodli na poslední chvíli, naznačuje průzkum

Až nečekaně mnoho voličů přešlo v právě skončených volbách do Sněmovny od ČSSD k ANO, tvrdí politologové z Masarykovy univerzity v Brně. Na jižní Moravě dělali...  celý článek

Ilustrační snímek
Studenti z celého kraje budou jezdit do Brna, hejtmanství koupí stroje

Plán na vznik Centra pro odborné vzdělávání ve strojírenství v Kuřimi definitivně padá. Nové vedení kraje už po svém nástupu kritizovalo, že projekt pro...  celý článek

Současná podoba brněnského Hlavního nádraží.
Změny před brněnským hlavním nádražím, Hollan chce omezit tranzitní dopravu

Tisíce aut, tramvají i chodců denně se potkávají na jednom malém místě před brněnským hlavním nádražím. Brněnský magistrát chce co nejvíce aut odtud dostat...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.