Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zvěřinová sezona je na vrcholu

  10:19aktualizováno  11:37
Svatomartinskou husu vystřídalo na talířích kančí ragú, daňčí medailonky nebo jelení guláš. Sezona zvěřinových hodů je na vrcholu. Restaurace, které nabízejí zvěřinové speciality, jsou proto pod přísnou kontrolou veterinářů a hygieniků. Ti mají dát jedlíkům garanci kvality a zdravotní nezávadnosti zvěřiny.

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Zajistit ji lze právě jen legálním prodejem masa. Pytláctví je podle odborníků hazard.

Než se bažant nebo zajíc promění ve voňavou pečínku, čeká ho série prověrek. "Při uvádění do oběhu vždy nastupuje veterinární kontrola. Znovu se pak dělá v bourárnách a v různých fázích výroby. Maso je pod veterinárním dohledem až do okamžiku, než je na pultě," řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Pod dvojí kontrolou je zvěřina v obchodních řetězcích. Státní zemědělská a potravinářská inspekce dohlíží na balené potraviny. V samotných restauracích pak nastupují hygienici.

Ti si posvítí nejen na kvalitu masa, ale kontrolují i provoz. Specifická pravidla například platí pro restaurace, kam se zvěř dostane ještě v kůži. Pak nesmí chybět zázemí pro stažení z kůže, opracování a rozbourání masa.

Hygienici se zabývají také původem zboží. Prověřují dodací listy a faktury z prodejen a dalších zařízení, která mají povolení k prodeji a zpracování zvěřiny.

"Restauratéři většinou kupují balenou zvěřinu v Makru. Anebo čerstvou přímo ze sběrných středisek jednotlivých lesních závodů.

I tam lze nakoupit maso s veterinární prohlídkou. Takoví prodejci vždy poskytnou doklady o původu masa," vysvětluje Jana Laštovičková z krajské hygienické stanice v Brně.

Pokud je maso nakoupené legální cestou, neměl by být problém jeho původ dokázat. To ovšem neznamená, že na talíři nemůže zákazník dostat i zvěřinu upytlačenou. Zkontrolovat vše je totiž podle hygieničky nemožné.

"Ohlídat všechno maso? To nejde," míní hygienička

"Odhalit upytlačenou zvěř je složité. Nemůžeme každého provozovatele ustavičně hlídat, jestli má zvěřinu koupenou legálně, či ne," konstatuje Laštovičková.

"Pokud má doklady od hromady masa a uprostřed té hromady má upytlačenou zvěř, sotva to poznáme," přiznává. Je to podobné, jako když mají hospodští doklady od vepřového masa a mezi tím svoji zabijačku.

Ovšem gurmáni, kteří si přijdou pochutnat na zvěřinových dobrotách, zpravidla nad voňavým talířem příliš nezkoumají, odkud maso pochází. Podle Laštovičkové je ostatně dnes úroveň gastronomických služeb na podstatně vyšší úrovni než před pár lety. Prohřešky se sice objevují, jsou však spíše ojedinělé.

Spíš než v restauracích hrozí nebezpečí v domácnostech, kam se upytlačené maso dostane. Ať už z černého lovu nebo třeba když si šoféři přivezou srnku sraženou autem. Tak, jako to v dubnu udělali celníci v Horních Věstonicích na Mikulovsku.

Srnka sražená autem se jíst nedá

"Pokud je kus sražený autem, zvěřina je naprosto znehodnocená. I když to vypadá, že se svalovinou nic není, následkem nárazu se vytváří krevní podlitiny a maso je prakticky nepoživatelné," vysvětlil tehdy Martin Sedliský, který má na odboru životního prostředí mikulovské radnice na starosti myslivost.

Podle veterinářů navíc u takových "úlovků" nelze vyloučit riziko nákazy. U vysoké zvěře prakticky nehrozí. Jiná je ale situace u divočáků, u nichž by člověk mohl doplatit na přítomnost svalovce.




Nejčtenější

Třinácté zlato pro Kometu! Brno suverénně obhájilo mistrovský titul

Jakub Krejčík zvedá Masarykův pohár nad hlavu. Kometa ovládla hokejovou...

Efektivní v koncovce, precizní v defenzívě. Hokejisté Brna ovládli páté finále extraligového play off, na ledě třinecké...

Kudy k Macoše? ptal se v noci muž recepční. Zachránila mu život

Propast Macocha.

Všímavosti hotelové recepční vděčí za svůj život osmatřicetiletý muž, který se chystal skočit do propasti Macocha...



Vítězství od titulu. Kometa potřetí zdolala Třinec a sahá po obhajobě

Hokejisté brněnské Komety slaví úvodní gól čtvrtého finále - zleva Tomáš...

Už jen poslední krok zbývá hokejistům Brna k tomu, aby získali rekordní třináctý mistrovský titul. Ve čtvrtém finále...

K titulu má blíž Kometa. Ve třetím finále těsně porazila Třinec

Hokejisté Brna slaví úvodní gól třetího finále. Zleva Radim Zohorna, Tomáš...

Byli pod tlakem, čelili velkému náporu Třince. Hokejisté Brna ale obstáli a ve třetím finále extraligového play off...

Brno - Plzeň 1:3, hattrick Čermáka a lídr je zase o kus blíž k titulu

Musefiu Ashiru z Brna vede míč před soupeři z Plzně

První hattrick Aleše Čermáka a plzeňští fotbalisté se po nevýrazných výsledcích přiblížili k titulu. V utkání 25. kola...

Další z rubriky

I vesnice musejí mít strategii sportu, starostům vadí další papírování

(Ilustrační snímek)

Je to nadbytečná administrativní zátěž, papíry pro papíry. Tak většinou reagují starostové z jižní Moravy na nařízení...

Policie obvinila řidiče, který autobusem prorazil železniční závoru

Linkový autobus s dětmi jedoucími do školy ve Vyškově uvázl na železničním...

Z obecného ohrožení z nedbalosti policie obvinila řidiče linkového autobusu, který loni na podzim vjel ve Vyškově na...

VIDEO: Podívejte se, jak se pracuje pod jednou z hlavních brněnských tepen

Dělníci pracují na brněnském Kolišti na zvětšení kapacity a výměně potrubního...

Už téměř rok řidiči jezdí po brněnském Kolišti v omezeném provozu. Tak dlouho se na jedné z hlavních silnic města...

Najdete na iDNES.cz