Letošní ročník festivalu s mottem Nejezte blbě! nabídne jídla ve třech kategoriích: Farmář & tradice, Specialita šéfkuchaře a Nejlepší jídlo od maminky. Novinkou je propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem.
Grand Restaurant Festival na jižní MoravěBrno Bukovany u Brna Lednice |
"Češi jedí opravdu blbě. Proč? Chtějí se hrozně moc najíst. Mít doslova plný talíř za hodně málo peněz. Největšími chybami jsou velké porce. A taky netolerování sezonnosti. Chtěli by mít celý rok vynikající jahody i rajčata," hodnotí tuzemské stravování zakladatel festivalu Pavel Maurer.
Podle rodáka z Hranic na Moravě však úroveň jihomoravské kuchyně pomalu roste. Kuchaři se učí kreativně vařit a nad jídlem přemýšlet.
Svědčí o tom podle něj i fakt, že za posledních šestnáct let vydávání publikace zvítězily v absolutním hodnocení hned dvakrát právě brněnské restaurace. Poprvé získal titul bývalý restaurant U Kastelána, vloni pak zase sushi a rybí restaurant Koishi (více zde).
Degustace nabídnou nejlépe ceněné podiky
Z letošní jihomoravské festivalové nabídky nadchl Maurera zejména pečený kančí hřbet s uzeným úhořem a sušenou švestkou. Nabízí ho restaurant Pavillon. "To prostě musím zkusit. Je to tak neskutečná kombinace, takže to bude buď úžasné, nebo úplně šílené," směje se.
Navštívit webovou stránku festivalu a zarezervovat si menu. Jen tyto dva jednoduché kroky jsou bránou ke kulinářským výtvorům těch nejlépe ceněných jihomoravských restaurací. Na seznamu je jich letos devět, například brněnská Borgo Agnese, La Bouchée nebo Noem Arch.
Nově se však zapojily i podniky mimo hranice města Brna, a to Bukovanský mlýn a lednická Grand Moravia. Všechny nabízí základní ochutnávku jednoho jídla s nápojem, dvouchodovou i tříchodovou degustaci. Ceny jsou přitom od 200 do 600 korun.
Grand Restaurant Festival založil Pavel Maurer už v roce 2010 v Praze. O rok později se dění rozšířilo i do Brna, kde mohli Jihomoravští degustovat menu přímo v interiérech vybraných podniků vysoce hodnocených v celostátní anketě Maurerův výběr vůbec poprvé. Výběr přitom vzniká jako nezávislá anketa, na kterou odpovídají jak záměrně oslovení odborníci, tak veřejnost.
Výběr z festivalové nabídky jídelLEDNICE Grand Moravia BUKOVANY U BRNA Bukovanský mlýn BRNO Holiday Inn Brno, Prominent Valoria Pavillon |