Restaurace Černý medvěd v Brně | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Restaurace Černý medvěd neexperimentuje, nabízí tradici

RECENZE MENU - Kdo preferuje v poledne na talíři obyčejná a poctivá jídla převážně české kuchyně, může směle zavítat k Černému medvědovi u kostela svatého Jakuba v Brně. Moderní gastronomické trendy zde v nabídce poledních menu nenajdete. Vaří zde dobře známé pokrmy. Roštěná s rýží, kuře na smetaně nebo pstruh na roštu.

Cenové rozpětí je uzpůsobeno rozdílně naditým peněženkám. Za čočku s vejcem a polévku nebo sladké plněné palačinky se platí přívětivých 69 korun.

test menu

MF DNES hodnotí každé pondělí polední menu jedné restaurace, kterou recenzentka navštívila nejméně dvakrát.

Dnes: Restaurant Černý medvěd, Jakubské náměstí 1, Brno

Hodnocení: 70 %

Cena specialit týdne, různě upravených mas, třeba hovězí roštěnky nebo medailonků z vepřové panenky, je však vyšší. Až 129 korun.

Objednávky a talíře sem i tam ale "frčí" rychle. Obsluhující dámy jsou pozorné a hbité, denní nabídku čtyř jídel dobře znají.

Na otázku, zda je lepší smažený řízek, nebo paprika s knedlíkem, volí odpověď podle svých chuťových preferencí. Je vidět, že se hraje poctivě.

Polední menu v restauraci Černý medvěd - plněný řízek s bramborovou kaší

A nenutí hotovky, které je potřeba z kuchyně rychle prodat.

Zvláštní pochvalu si zasluhují polévky. Šedozelené tekutiny neurčitého původu bývají právem kritizovanou částí obědových menu. Zde má ale čočková polévka podobu plné misky dobře uvařené luštěniny bez spousty zahušťovadel.

Polední menu v restauraci Černý medvěd - uzená polévkaUzená, osolená akorát, zase ve vývaru skrývá spoustu krupek a nakrájeného masa.

Vyzkoušeli jsme výtečnou rozpadající se hovězí roštěnku, průměrného pidipstruha z roštu i olomoucký řízek s bramborovou kaší a okurkou. Dozlatova osmažený trojobal skrýval plátek masa, který sice trochu houževnatě odolával náporu nože, byl však osmažen čerstvě a pikantní náplň se při rozkrojení jen rozpouštěla.

Polední menu v restauraci Černý medvěd - plněná paprika s rajskou omáčkou

V klasickém jídelním lístku by se dalo mnoho "bifťourů, gáblíků, smažených koz a chálek" seškrtat na polovinu. Polední menu je ale stabilně kvalitní. Poctivé kulinářské výkony bez "šulení" a experimentů dělají z restaurace Černý medvěd dobrou meníčkárnu.