Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blíží se svátek jídla, na jihu Moravy pozve labužníky devět podniků

  8:18
Příští úterý začíná na jižní Moravě čtvrtý ročník Grand Restaurant Festivalu. Do oblíbeného gastronomického svátku všech labužníků se zapojí devět jihomoravských restaurací. Ojedinělá akce umožní zájemcům o kvalitní gastronomii navštívit nejlepší a leckdy dražší podniky a ochutnat zdejší speciality za symbolické ceny.

Brněnská restaurace La Bouchée pro hosty festivalu připravila v tříchodovém menu tradiční francouzskou mušlovou polévku se slávkami a srdcovkami (na snímku), líčka z divočáka uloveného v jihomoravských lesích a lanýž ze savojské kapusty plněný pomalu pečeným biojehněčím z moravských Bílých Karpat. | foto: Grand Restaurant Festival

Letošní ročník festivalu s mottem Nejezte blbě! nabídne jídla ve třech kategoriích: Farmář & tradice, Specialita šéfkuchaře a Nejlepší jídlo od maminky. Novinkou je propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem.

Grand Restaurant Festival na jižní Moravě

Brno
Borgo Agnese, Holiday Inn Brno - Prominent, Koishi fish & sushi, La Bouchée, Noem Arch, Pavillon, Valoria

Bukovany u Brna
Bukovanský mlýn

Lednice
Grand Moravia

"Češi jedí opravdu blbě. Proč? Chtějí se hrozně moc najíst. Mít doslova plný talíř za hodně málo peněz. Největšími chybami jsou velké porce. A taky netolerování sezonnosti. Chtěli by mít celý rok vynikající jahody i rajčata," hodnotí tuzemské stravování zakladatel festivalu Pavel Maurer.

Podle rodáka z Hranic na Moravě však úroveň jihomoravské kuchyně pomalu roste. Kuchaři se učí kreativně vařit a nad jídlem přemýšlet.

Svědčí o tom podle něj i fakt, že za posledních šestnáct let vydávání publikace zvítězily v absolutním hodnocení hned dvakrát právě brněnské restaurace. Poprvé získal titul bývalý restaurant U Kastelána, vloni pak zase sushi a rybí restaurant Koishi (více zde).

Degustace nabídnou nejlépe ceněné podiky

Z letošní jihomoravské festivalové nabídky nadchl Maurera zejména pečený kančí hřbet s uzeným úhořem a sušenou švestkou. Nabízí ho restaurant Pavillon. "To prostě musím zkusit. Je to tak neskutečná kombinace, takže to bude buď úžasné, nebo úplně šílené," směje se.

Navštívit webovou stránku festivalu a zarezervovat si menu. Jen tyto dva jednoduché kroky jsou bránou ke kulinářským výtvorům těch nejlépe ceněných jihomoravských restaurací. Na seznamu je jich letos devět, například brněnská Borgo Agnese, La Bouchée nebo Noem Arch.

Nově se však zapojily i podniky mimo hranice města Brna, a to Bukovanský mlýn a lednická Grand Moravia. Všechny nabízí základní ochutnávku jednoho jídla s nápojem, dvouchodovou i tříchodovou degustaci. Ceny jsou přitom od 200 do 600 korun.

Grand Restaurant Festival založil Pavel Maurer už v roce 2010 v Praze. O rok později se dění rozšířilo i do Brna, kde mohli Jihomoravští degustovat menu přímo v interiérech vybraných podniků vysoce hodnocených v celostátní anketě Maurerův výběr vůbec poprvé. Výběr přitom vzniká jako nezávislá anketa, na kterou odpovídají jak záměrně oslovení odborníci, tak veřejnost.

Výběr z festivalové nabídky jídel

LEDNICE

Grand Moravia 
Kachní konfit s křenovou omáčkou wasabi a domácím kynutým knedlíkem 
Kapří klobáska s malým lečem 
Lichtenštejnské závitky s kaparovou omáčkou a rýží

BUKOVANY U BRNA

Bukovanský mlýn
Konfitovaná kachní prsíčka se sušenými švestkami a trnkovou omáčkou, s domácími latami a restovanou cibulkou 
Taštičky z bramborového těsta plněné domácí marmeládou z hroznového vína a s ořechovým přelivem 
Vyuzené špalíčky z vepřové panenské přelité smetanovou omáčkou s jemnou chutí čerstvého česneku a s variací kynutých a houskových knedlíků

BRNO

Holiday Inn Brno, Prominent 
Filátko ze pstruha lososovitého se smetanovým rizotem a šafránovou redukcí 
Maminčiny povidlové buchty s tvarohovou omáčkou a makovou zmrzlinou 
Králík na smetaně s karlovarským knedlíkem a divokými brusinkami

Valoria
Grilovaná kachní foie gras s marinovanými višněmi a vanilkou 
Hruška pošírovaná v kořeněném víně s domácí skořicovou zmrzlinou 
Srnčí hřbet na pyré ze zauzených kaštanů s restovanými hřiby 

Pavillon 
Filet z halibuta marinovaného v pomerančích a ančovičkách s chipsy z lotosového kořene, na dýňovém ragú s fava fazolemi 
Smetanová kulajda s konfitovaným bramborem v kmínovém másle 
Vyzrálý hovězí krk dušený na houbách, se šťouchanými bramborami s tvarohem a jarní cibulkou, glazovaná zelenina s restovanou slaninou

Autoři:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chtěl ho Baník, říkají místní o chlapci, jehož zabila branka. Stav hřiště je štve

2. května 2024  15:02

Premium Z tragédie se vzpamatovávají lidé z břeclavského sídliště Na Valtické. Ve středu večer tam spadla...

Návrat ozdobený hitem. Gudas o širokém kádru, přesilovkách i domácí atmosféře

3. května 2024  7:06

Čtyřicet vteřin po úvodním buly vyjížděl Jesse Puljujärvi s pukem po levé straně a prásk. To se...

Císařský řez? Nejčastěji u králíků a morčat, líčí veterinář drobných savců

3. května 2024  5:33

Jedinou privátní klinikou zaměřenou na drobné savce v Česku i na Slovensku projde denně průměrně 35...

Dva roky od diagnózy rakoviny je zdravá. Léčba na míru se dostane více pacientům

2. května 2024  18:45

Léčbu šitou na míru se snaží podpořit nově vzniklé Centrum precizní medicíny ve Fakultní nemocnici...

Na prevenci Češi nehledí, nemoci srdce a cév přitom mají tři miliony z nich

2. května 2024  16:02

Na nemoci srdce a cév zemře v Česku víc lidí než na všechny nádory dohromady. Pacientů s...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...