Interiér působí příjemně a domácky. První dojem navíc vylepšuje přátelská obsluha, dobré pivo z Černé Hory a lístek plný zajímavostí o asijských zemích a jejich kuchyních.
Čekání na jídlo (mimochodem nijak dlouhé) se dá zkrátit prohlížením fotografií z exotických zemí a další vkusné výzdoby - dekorace tu doslova udělají člověku hlad, což se daří v málokteré restauraci.
Začali jsme čočkovou polévkou, která podle jídelního lístku třikrát zvítězila v soutěži o nejlepší exotickou polévku Multikulturního centra v Praze. Proč se nepochlubit, navíc když byla čočkovka opravdu chutná, pikantně kořeněná a hustá.
Je ale nutné dodat, že srovnatelně výbornou čočkovou polévku mají v indické restauraci Goa v Židenicích. Sice bez "frček", zato o pět korun levnější.
Dvě hlavní jídla nás překvapila neuvěřitelným rozdílem úprav. Pokrm s názvem Hostina levantského rolníka za 89 korun byl nazdobený na elegantním talíři, rozděleném do čtyř částí pro čtyři malé chody.
Ovšem Indické kuřecí kousky ala Džajpur byly nevzhledně vykydlé na plochý talíř a ozdobené několika snítkami bylinek.
Že nejíme šlichtu v levné jídelně, ale jídlo za 135 korun, nám objasnilo až první sousto. Pokrm byl jemně kořeněný, nastavený chutnou šťávou ze zeleniny a kuchař nešetřil masem.
Pochvalu si zaslouží i samotná hostina levantského rolníka. Pokud libanonští rolníci skutečně každý den obědvají nasládlou cizrnovou pastu, výbornou křupavou kapsičku plněnou špenátem a malé zeleninové karbanátky, můžeme jim jen závidět.
Čtvrtou misku na talíři vyplňoval fantastický tabouleh. Tento salát z rajčat a petržele ukázal zřejmě největší přednost Klubu cestovatelů: vaří se tu z čerstvých kvalitních surovin a v kuchyni dobře vědí, že jednoduché kombinace bývají ty nejlepší.
Zklamala příloha. Placky čapátí, které se v brněnských indických restauracích připravují hezky nadýchané a potřené máslem, tu připomínaly lázeňské oplatky - byly suché, tenké a ve špatném slova smyslu dietní.
Líbí se mi restaurace, které hosta nepovažují za vepře určeného k výkrmu a nestrhají ho gigantickým hlavním chodem. Klub cestovatelů nabízí velké množství jídel a dezertů "na doražení".
Vybrali jsme si banánovou palačinku a tvaroh labneh. Poctivá libanonská mléčná specialita měla výraznou chuť, a přestože porce nebyla velká, skvěle dosytila. Zato palačinka nás zklamala - kopa šlehačky ze spreje a pokojová teplota celého jídla neodpovídaly ceně sedmdesáti korun ani koncepci restaurace.
Klub cestovatelů je jedním z mála brněnských podniků, kam lze zajít při jakékoliv příležitosti. Na chutný zdravý oběd, na pivo s kamarády, na romantickou večeři i na lehce originální pracovní schůzku.
Od jídelního lístku přes výzdobu podniku až po kulturní program je znát, že provozovatelé berou svůj byznys vážně a nesnaží se hosty ošulit na imitaci exotiky, ale dát jim příjemný zážitek a jídla co nejvěrnější originálním receptům.
Škoda že celkový dojem kazí zbytečné chyby, jako je špatná prezentace některých jídel a kolísavá kvalita menších pokrmů. Přesto by byla chyba nechat si při brněnských výpravách za exotickým jídlem Klub cestovatelů ujít.
recenze restauracíMF DNES hodnotí každé pondělí jednu z brněnských či jihomoravských restaurací. V restauraci se zaměřují na indickou a arabskou kuchyni. Z jídelního lístku: Jak chutnalo vám?
|